Можем да предложим охлабване на мерките, когато видим тенденция, каза ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му у нас не се случват "зловещи" неща, именно заради предприетите мерки.

Той посочи, че се тестват толкова хора, колкото средно в Европа. По думите му сега Китай разхлабва мерки и това ще се наблюдава, но пандемията при тях е 2 месеца преди нашата.

Труповете не могат да се скрият, каквото и да приказват хората - не ги тестуваме, не ги намираме, заяви Мутафчийски, който посочи, че горчивината идва именно от това.

В началото на разпространението на вируса у нас 8 хил. костюма са освободени от Държавния резерв, във връзка с приемането на първите пациенти. В София болниците за първия удар бяха 4 и в пограничните градове 4. Те бяха снабдени веднага с наличните предпазни средства, каза ген. Венцислав Мутафчийски за началото на пандемията.

По думите му акцентът е бил най-вече върху лекарите, защото това е двойна загуба за здравеопазването, но паралелно са разпределяни защитни средства на МВР, администрация и др.

Според Мутафчийски има безпрецедентна дарителска мобилизация в обществото. Той отбеляза конкретно като най-ценно това на възрастната жена от Исперих, която дари пенсията си.