Няма гаранция, че Тур дьо Франс ще се проведе тази година заради пандемията от COVID-19, разкри френският спортен министър Роксана Марасинеану.

Турът, най-престижната колоездачна обиколка в света, бе изместен за 29 август-20 септември. Предвид забраната за събития с масови струпвания на хора до септември, може да се наложат специални уговорки за старта на състезанието в Ница, казаха от спортното министерство миналия месец.

„Много хора ме молят Турът да се проведе дори при закрити врати. Надявам се, че ще се проведе, но няма гаранции. Не знаем как ще изглежда пандемията след карантината“, каза тя за France Television.

Извънредното положение във Франция, от 17-и март насам, ще бъде частично свалено в понеделник, въпреки че сезоните в няколко спорта, включително френската Лига 1 ръгби кампанията Топ 14, вече бяха прекратени.

Марасинеану добави, че Турът и изместеният турнир от Големия шлем Ролан Гарос, който трябва да стартира на 20 септември, може да се проведат пред празни трибуни, ако забраната върху публични събития бъде удължена.

„Подобно на Тур дьо Франс, Ролан Гарос е квинтесенцията на професионалните спортове с фенове. Стадионите на Ролан Гарос имат много празни места за попълване и провеждането му при закрити врати ще бъде най-лошото решение, но бихме го взели, ако от това зависеше съдбата на тези спортове“, завърши спортният министър. /БГНЕС