Делото за корупция срещу бившия президент на Световната атлетика Ламин Диак започна днес в Париж. Процесът срещу 87-годишния сенегалец трябваше да стартира през януари, но бе отложен, след като Съдът във френската столица поиска повече време, за да се запознае с взетите показания.

Диак, който управлява Световната атлетика от 1999 до 2015 година и бе един от най-влиятелните хора в света на леката атлетика в продължение на близо две десетилетия, е обвинен, че е искал подкупи от лекоатлети, за да прикрива обвиненията срещу тях за дадени положителни допинг проби и по този начин да им позволи да продължат да се състезават. Според обвинението сенегалецът е получил 3,45 милиона евро под формата на подкупи по този начин.

Диак отхвърля обвиненията, а неговите адвокати твърдят, че те са необосновани. В момента той живее под домашен арест в Париж и може да бъде осъден на 10 години затвор за провиненията си. През януари делото бе отложено, след като защитата представи нови показания от сина на Диак – Папа Масата, който също е обвиняем, но Сенегал отказа да го екстрадира във Франция и ще бъде съден в отсъствие. Подсъдими по делото са още четири високопоставени фигури от света на атлетиката.

Според френската прокуратура под ръководството на Диак в света на атлетиката е създадена “мрежа от корупция”. Сенегалецът е разследван от прокуратурата и по подозрението, че е приел подкуп от Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио през 2013 година, за да помогне на успеха на кандидатурата на японската столица. Организационният комитет отхвърля обвиненията, като предстои да стане ясно дали това обвинение ще стигне до дело.