Поне 33,7% от жителите на Япония смятат, че е необходимо да се отменят отложените за 2021 г летни олимпийски и паралимпийски игри в Токио поради ситуацията с пандемията на коронавирус.

Това показва социологическо проучване, проведено от агенция Киото. Други 36,4% от анкетираните се обявиха за второ отлагане на игрите. В същото време 23,9% от жителите на страната изразиха мнение, че Игрите трябва да се проведат следващото лято. 

Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г. Поради пандемията на коронавирус в света обаче, игрите бяха отложени за една година и ще са от 23 юли до 8 август 2021 година. В този случай името на Игрите „Токио 2020“ ще бъде запазено.

През юни организационният комитет на Игрите в Токио официално призова за опростяване на формата на състезанието догодина. Планира се те да бъдат организирани на базата на три основни принципа - осигуряване на безопасна среда, минимизиране на разходите, необходими за разбиране от страна на жителите на Токио, и опростяване на формата на игрите, за да бъдат по-безопасни. Ако това стане то бройката на спортистите ще бъде сериозно редуцирана.

В същото време ръководителят на организационния комитет в Токио 2020 Йоширо Мори по-рано изрази мнение, че ако коронавирусната пандемия не може да бъде разрешена до лятото на 2021 г., Игрите ще трябва да бъдат отменени. Председателят на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита отбеляза, че все още не са определени критерии за провеждане на олимпиадата.