Видео ротативките са, с огромна преднина, най-предпочитаната казино игра. Те са и една от най-новите, тъй като са се появили години и дори векове преди останалите хазартни игри – рулетка, покер, блекджек, бакара и т.н. В следващите редове ще се опитаме да разкажем кратка история на видео ротативките: как са изобретени, как са се развили досега и какво ще е бъдещето им.

„Звънецът на свободата“

Първата в света слот машина е наречена „Звънецът на свободата“ и бива изобретена от Чарлс Аугъст Фей през 1891-ра година. Представлява много проста машина с три барабана. Целта е да се паднат три еднакви символа на трите колела.

Машината бива вдъхновена от покер машинките, които се появят четири години по-рано. Дори символите в играта да повлияни от покера и включват бои на карти, конска подкова и естествено звънецът на свободата.

„Звънецът оператор“

След масивния успех на първата ротативка в Щатите, много инженери опитват да произведат подобни, но малко по-сложни игри. Първата, която постига голям комерсиален успех е „Звънецът оператор“ през 1907-а. Това е и първата игра, която използва плодови и бар символи, който остават класика дори и 100 години по-късно.

„Мъни хъни“

За десетилетия слот машините са били изцяло механични. Просто поставяте монета и завъртате манивелата, която завърта механизмът в самата машинка. Развитието на технологиите след Втората Световна Война ни докара телевизията, компютрите и още безброй електрони устройства. Съвсем естествено и слотовете станаха част от голямата промяна.

„Мъни хъни“ е изобретена от компания, наречена „Бали“ и е първата електронна ротативка. Завъртанията обаче продължават да стават с манивела и механично устройство.

„Монетата на съдбата“

Днешните слот машини нямат нищо общо с механиката. С времето се измести и думата ротативки и вече ги наричаме видео слотове. Първата слот игра, използваща изцяло видео екран се нарича „Монетата на съдбата“ и бива изобретена през 1976-та от компания със същото име.

„Монетата на съдбата“ е поставена за първи път в хотел „Хилтън“ в Лас Вегас, но много скоро десетки машини се разпространяват на много места из страната. Видео слотовете преминават през истински бум през 70-те и 80-те години. Тогава и Лас Вегас се оформя като курорта, които познаваме сега.

Онлайн слотове

Следващата голяма промяна във видео слотовете идва през 90-те години, когато се появяват първите онлайн казината. Възможността да се играят видео слотове в интернет значително намаля разходите за производство. Вместо да се произвеждат стотици машини, производителите трябва само да пишат софтуер, които след това може да достигне до стотици милиони хора във всяка точка на света. Това води до производство на хиляди игри и носи колосално разнообразие на пазара. Игрите започват да стават и далеч по-сложни, с по-добри графики и по-качествен звук. Тук някъде са измислени и бонус врътките. Тематиката на игрите се усложнява и в момента може да намерите игра на почти всяка тема, за която се сетите.

Видео слотове през 2020-та

В днешни времена се срещат десетки видове слот игри, които могат да бъдат играни по всяко време в световната мрежа. Производителите им са повече от 100 компании, голяма част от тях с пазарна капитализация от стотици милиони. Ако изключим подобрените графики и множеството различни бонуси, основата на слот игрите си остава същата, като тази през 90-та години. В последните години обаче виждаме все повече опити за 3Д игри и Виртуална реалност, които се очаква да бъдат в основата на индустрията през следващите няколко години.