Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете – украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit (AIU).

Във връзка с това организаторите на Wizz Air София маратон заявиха, че се гордеят с политиката си на нулева толерантност към допинга.

“Като вече утвърдено състезание от световен ранг с „Бронзов етикет“ в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в „Програмата за феърплей в атлетиката“ е пример за ангажимента ни за чист спорт".

"Според изискванията на титлата „Бронзов етикет“ осигуряваме международен допинг контрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието”, казват от организацията на маратона.

“Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства".

"Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт. Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите”.