"Не смятам, че точно спортът е сферата, която натоварва здравната ни система. Във всички страни в Европа в момента върви нормален тренировъчен процес. В такова време на изпитание спортът не само, че не вреди, а помага да се преодолеят последиците от пандемията".

Това заяви президентът на Европейската атлетика и на БФЛА Добромир Карамаринов по повод обсъжданата възможност правителството да вземе решение да прекрати от 27 ноември спортните състезания за няколко седмици или за по-дълъг период като мярка срещу разпространението на COVID-19.

"Тренировъчният процес и спортните състезания е редно да не бъдат засягани от мерки, а да продължат при спазване на строги протоколи, защото здравето на спортистите е приоритет".

"Всички състезания от календара на Европейската федерация по лека атлетика за 2021 година ще бъдат проведени. Разбира се ние имаме различни планове - "А", "В", "С", в зависимост от конкретната ситуация, но главното е провеждането на състезанията. По всичко личи, че отложените олимпийски игри в Токио през 2020 година ще се проведат с година закъснение".

"Българските спортисти трябва да имат равен шанс с всички други. Едно 3-седмично затваряне не означава, че тяхната подготовка ще започне оттам, където е била преди локдауна".

"В средата на подготвителния процес, където сме сега, едно такова спиране ще бъде фатално за реализацията на атлетите през цялата 2021 година. Апелирам и вярвам, че правителството на България ще вземе най-доброто решение за българските спортисти, както го е правило през годините досега", каза още Карамаринов, цитиран от "Монитор".