Томас Бах ще остане без конкуренция за втори мандат като президент на Международния олимпийски комитет (МОК), заявиха от управляващото звено.

Бах, 66-годишен германски адвокат, ще бъде потвърден за втори и финален четиригодишен мандат на сесията на МОК в Атина през март. Бах първоначално бе избран за осемгодишен период като олимпийски шеф през септември 2013, наследявайки на поста белгиеца Жак Рох. Ако бъде преизбран, Бах ще управлява до 2025 – година след Олимпиадата в Париж. Следващият мандат за президентство на МОК ще стартира след Игрите в Токио 2020, които ще се проведат между 23 юли и 8 август, 2021, след като бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

Бах, който спечели злато за Западна Германия в отборната надпревара по фехтовка на Олимпийските игри през 1976, бе избран за член на МОК на 37-годишна възраст, като бе сред основателите на Атлетическата комисия на комитета, преди да бъде избран за деветия му президент. Под негово ръководство, Бах трябваше да се справя с няколко политически предизвикателства, като бе начело по време на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 и Летните игри в Рио през 2016 – и двете считани за едни от най-трудните в последните години. Той също има и основна роля в продължаващата руска допинг сага, въпреки че МОК бе разкритикуван за това, че на наложи тежки забрани заради спонсорираната от Москва допинг система.

Бах бе разкритикуван и за възстановяването на Руския олимпийски комитет след Олимпийските игри в Пьонг Чанг през 2018, независимо от положителните допинг проби на руски спортисти. Той все пак получава кредит за олимпийската агенда 2020, която включва реформи, насочени към намаляването на разходи и процедурите за стрийминг излъчване за по-доброто привличане на потенциални градове-домакини. Въпреки това, МОК е изправен пред най-голямото предизвикателство по време на управлението на Бах под формата на коронакризата, като отложената олимпиада в Токио означава, че Зимните игри в Пекин през 2022 ще стартират само шест месеца по-късно. /БГНЕС