Твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха разбити на пух и прах от официалните документи, които “24 часа” получи от свои източници. Той загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2.

И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията със Скатов от фирмата “Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията за покоряване на К2, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго. Това веднага бе подето от редица “експерти” в България, на които Скатов бе трън в очите с успехите си.

Надълго и нашироко се обясняваше, че заради липса на подготовка той е направил грешката, което сега се оказва чиста лъжа. В документа от болницата в Скарду се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Наско е бил с “тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Гилгит Балтистан е автономен район, който се оспорва от Пакистан и Индия в миналото, а днес от - Пакистан и Китай. В него обаче се пада базовият лагер за атака на К2.

Издишат и твърденията, че Скатов е бил уморен, когато е тръгнал надолу. Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният, с когото е говорил, потвърждава, че той е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката. И говорел как ще се върне през лятото, за да покори върха.

Всички познати на Скатов са категорични, че той е най-добър точно при слизането от върха на рапел. Просто телосложението му било подходящо. Това още повече подронва твърденията, че е имало грешка от негова страна.

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, след като точно Скатов е бил най-опитният в цялата експедиция. Положението в Лагер 3, където са били повечето алпинисти от експедицията, било наистина тежко. Един от тях свидетелства, че шерпите вдигнали двойно цената на допълнителния кислород, който бил поръчан. Изненадващо бутилката от 200 долара станала на 400.

Точно той е видял тялото на Наско да прелита край него и към бездната след скъсаното въже.

Както е известно, Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минутислед края на падането, което е продължило над 1 час.

“Севън Съмитс Трекс” е на братята Чханг Дава Шерпа и Мигма Шерпа. Те са първата двойка братя, които са покорили всички осемхилядници и с това са вписани в рекордите на “Гинес”.

Точно от тяхната експедиция са и петте жертви под К2 този сезон. Първо загина, отново от скъсано въже, испанецът Сержи Миньоле, а ден след трагедията със Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор. Търсенето на телата им приключи още в понеделник, но вече няма шанс да са живи.

И все пак точно под К2 шерп оцеля 100 часа затрупан от лавина през 2008 година и бе спасен. Това обаче стана през лятото, когато температурите са по-нормални. В момента заради силния вятър над 7000 метра надморска височина температурата пада до минус 60 градуса.

Дори легендата Нимрал Пурджа, който покори К2 през зимата и постави скоростен рекорд за изкачване на всички осемхилядници, пусна снимка на Скатов в социалните мрежи. Заради него българинът се навил да тръгне на тежката експедиция към най-жестокия връх в Хималаите. За сметка на това някои български сайтове, които уж са специализирани в алпинизма, и до днес не са написали и два реда за трагедията със Скатов.

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави нещата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.

Атанас Скатов и Боян Петров делят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито за разлика от това на слнивенеца.