Полицията в Лос Анджелис даде специална пресконференция, за да разясни инцидента с шампиона в голфа Тайгър Уудс, който едва не отне живота му. Най-популярният състезател в този спорт и световна звезда катастрофира в 7.12 часа местно време вчера сутринта (17.12 ч във вторник наше) между две от предградията на града в Калифорния - Ролинг Хилс Истейтс и Ранчо Палос Вердер.

Участъкът е известен с живописна гледка край пътя, но също така и като място, където скоростта се вдига заради сравнително лесния терен. Завоите са плавни, което подвежда водачите да карат по-бързо от разрешеното, пише "Монитор".

45-годишният Уудс е бил сам в колата - 2021 Genesis GV80, като е отивал от комплекса Ривиера Кънтри към студио на местна телевизия за участие в сутрешно предаване. Той е бил домакин на турнира край Ел Ей през уикенда, затова и е отседнал в комплекса.

Причината за катастрофата не са изяснени, но версиите са няколко - употреба на алкохол до късно през нощта, безсъние (Тайгър се оплаква и се лекува от него с години), както и използване на мобилен телефон.

Първите реакции на близки до спортната легенда са, че той отдавна е превъзмогнал проблемите си с наркотици и алкохол, но е и тези с липсата на сън. Предполага се, че може и да не е спал изобщо в нощта преди катастрофата.

На прав участък от пътя автомобилът е пресякъл осевата линия, навлязъл е в лентата за насрещно движение, криволичил е, попаднал е в пясъчната ивица край пътя за неговото обезопасяване, откъдето - заради голямата скорост, е излетял през загражденията в пропастта.

За щастие на това място тя не е кой знае колко дълбока и колата е летяла само няколко метра. Преобърнала се е няколко пъти, ударила е дърво и е спряла в рова.

Уудс е бил контактен, когато е изваден от автомобила с т.нар. "челюсти на живота" - специални инструменти, които разрязват или разтварят кола, превърнала се в капан за човека вътре след катастрофа.

Първите снимки показват колко смачкана е машината на голфъра, но въпреки това той е бил спокоен при спасителната операция. Травмите му - според полицията, не застрашават пряко живота на спортиста, но са били "ужасяващи", както ги описа Дарил Осби, шеф на противопожарната бригада, извикана на мястото да помага.

Според очевидци, чиито разкази са описани в онлайн издания на Лос Анджелис, и двата крака на Уудс са счупени, като са били изкривени по кошмарен начин, а дори костите на места са се виждали извън ставите.

"Въздушните предпазни възглавници (еърбеци) са го спасили, те са се включили и са свършили работата си - обясни Алекс Вилануева, който е главен шериф на Лос Анджелис. - Всичко в колата е унищожено, а предната част е неузнаваема. Истинско чудо, истински късмет е, че Уудс е излязъл жив от този автомобил."