Организаторите на Игрите в Токио одобриха 12 нови жени членове на Изпълнителния борд по-малко от две седмици след назначаването на жена президент в резултат от сексистки скандал.

Назначенията увеличават женското представителство в Борда на Токио 2020 от 20% на малко над 40%, достигайки цел, поставена от Сейко Хашимото, когато тя застана начело на президентския пост миналия месец.

Седемкратната участничка на Олимпийски игри замени 83-годишния Йоширо Мори, който подаде оставка след твърденията си, че жените говорели твърде много по време на срещи – изказване, което предизвика огромна вълна от коментари и критики в Япония и по света.

„Увеличаването на съотношението до 42% праща послание към различни групи, спортния свят и цялото общество, и се надяваме това да даде своето отражение. Увеличаваме бройката и приветстваме хора от различни сфери на познание“, каза Хашимото, която бе една от двете жени в японския кабинет, преди да се оттегли от поста си, за да заеме новата длъжност.

Шефовете на Игрите се съгласиха да променят правилника за новите назначения, като позволиха максимум 45 членове на Борда, вместо предишните 35. Преди имаше седем жени в Изпълнителния борд.

Новият Борд включва две спортистки – златната медалистка от Сидни в маратона Наоко Такахаши и двукратната параолимпийска шампионка в алпийските ски Кунико Обината. Останалите десет жени идват от различни обществени сфери като администрация, бизнес и академия, включително Мицуе Хага, представителка на Аину.

„Един от основните принципи на Олимпийското течение е равенството. За Япония, прекрасната традиционна култура  на хората Айну е голямо наследство“, коментира още Хашимото. Цуйоши Фукуй, също част от Борда, който е и в Японския олимпийски комитет (ЯОК), се оттегли от поста си във вторник.

Припомняме, че Мори подаде оставка след домашни и чуждестранни критики заради коментари в началото на февруари към членове на ЯОК. Той се извини за сексистките си коментари, докато настояваше, че повтаря коментари на други, но след това обясни, че „не говори достатъчно с жени“.

Хашимото бе избрана за президент след опита на Мори сам да избере свой заместник – 84-годишен бивш футболист, който не бе одобрен от останалите организатори и членове на Борда. /БГНЕС