Стряскащо изказване, че САЩ може да бойкотира Зимните олимпийски игри в Пекин догодина, заради множество нарушения на човешките права в Китай, направи говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"Това определено е нещо, което желаем да обсъдим. Координиран подход към тази възможност би бил в интерес както на нас, така и на всички наши съюзници и партньори", заяви Прайс.

Впоследствие вестник The Hill, позовавайки се на неназован старши служител на Държавния департамент, опроверга това твърдение с обяснението, че САЩ не обмислят съвместен бойкот на зимните олимпийски игри. От външнополитическото ведомство изткнали, че администрацията само обсъжда със съюзниците си нарушенията на правата на човека.

Ръководителят на Националният олимпийски комитет на САЩ Сюзън Лайънс също бе категорична, че не подкрепя идеята за бойкот, а говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян предупреди САЩ да не политизират спорта.

Политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители правозащитни организации от цял свят обаче вече също споменяха възможен бойкот на Пекин 2022. За последно САЩ бойкотира олимпиада преди повече от 40 години - през 1980 г. в Москва.