Откъс от произведение на легендарния руски композитор Пьотър Илич Чайковски ще звучи вместо националния химн на Русия, когато спортист от страната спечели златен медал на Олимпийските игри в Токио това лято. Това бе потвърдено днес от Международния олимпийски комитет.

Руската Федерация продължава да бъде с наказание от МОК и Световната антидопингова агенция (УАДА), заради системното нарушение на допинг правилата под държавен чадър в страната. Поради това само определени руски спортисти ще бъдат допуснат до Игрите в Токио, като те ще се състезават като неутрални спортисти и няма да имат право да носят руския флаг или герб на екипите си. 

Забраната важи и за руския химн при церемониите по награждаване, но местния Олимпийски комитет намериха решение - вместо химна, по време на награждаването ще звучи откъс от Концерт за пиано и оркестър номер 1 на Чайковски. Днес МОК даде официалното си одобрение за промяната.

Първоначалната идея на Русия беше вместо химна да се използва известната патриотична фолклорна песен "Катюша", която добива голяма популярност по време на Втората световна война. Спортният арбитражен съд в Лозана обаче отхвърли това желание на руснаците. /БГНЕС