Безопасното провеждане на Летните олимпийски игри в Токио предвид продължаващата пандемия от коронавирус в световен мащаб е „невъзможно“, съюз на лекарите в Япония предупреди организаторите.

„Категорично сме против провеждането на Олимпиадата в Токио във време, в което хората по света се борят срещу новия коронавирус. Невъзможно е да проведем безопасни и сигурни Летни игри по време на пандемия“, казаха от съюза в изявление, предадено на правителството. Съюзът, който представлява лекарите в болниците, е един от многото в Япония за различни медицински професионалисти. Той не пожела да разкрие броя на своето членство. „Не можем да отречем опасността, която много варианти на вируса крият за Токио от различни части на света“, се добавя в изявлението.

Съобщението идва на фона на четвъртата вълна на вируса в Япония, като няколко района, включително столицата Токио, са в извънредно положение. Новите случаи поставиха под натиск здравната система на страната, като медицинските лица неколкократно вече заявиха, че има недостиг на лекари и умора сред специалистите. В последните дни, няколко губернатори споделиха, че няма да разпределят болнични легла за атлети. В добавка, плановете за тренировки на отборите в Япония преди Игрите в някои отделни случая бяха отменени.

При малко над десет седмици до началото на Олимпиадата на 23 юли, обществените мнения остават по-скоро отрицателни, като по-голямата част от жителите подкрепят или ново отлагане, или отмяна на форума. Но организаторите настояват, че могат да проведат безопасно Летните олимпийски игри благодарение на контрамерките срещу вируса и дадоха за пример няколко скорошни тестови събития, които преминаха успешно, включително няколко с чуждестранни атлети. /БГНЕС