Националът ни по вдигане на тежести в кат. 81 кг Юндер Бейтула е с временно спрени състезателни права, след като допинг ченгета на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са докладвали за нарушения от негова страна, информира „Мач Телеграф“, позовавайки се на информация от официалния сайт на IWF.

Става въпрос за инцидент от 29 декември 2020 година, когато при извън състезателен допинг контрол Бейтула първо посочил грешно местонахождение, а после, когато бил намерен, отказал да даде проба.

Спортистът е информиран за случая и временно е със спрени права до разрешаване на въпроса. Ако бъде потвърдено, това ще бъде второто наказание на спортиста. Предния път той бе санкциониран от 11 октомври 2013 г. до 11 октомври 2015 г. за наличие на забранени анаболни стероиди в пробата му.

Случаят може да повлияе негативно върху броя на квотите на България за олимпиадата в Токио. Както е известно, имаме право на двама щангисти на олимпиадата и федерацията избра това да бъдат Божидар Андреев и Христо Христов.