Отборът на „Джей Ви Пи Уотърсървис“ от Нидерландия стана шампион на IV Световно клубно първенство по риболов с фидер, което се проведе на гребния канал в Пловдив.

„Лалетата“ засрамиха цялата останала конкуренция с пет секторни победи и общ улов на риба от 46,250 кг. Второ място заеха англичаните от „Дренън Барнзли Блек“, на трето завърши унгарският тим „Марош – Валтерланд“. 

В шампионата участваха 170 спортни риболовци, представители на 34 клуба от 21 страни, което направи турнира в Пловдив най-голямото световно първенство, провеждано тази година. Състезателите уловиха общо 868 кг риба, средно по 5.1 кг на човек. Българските отбори „Вижън МФ Такъл“ и „При майсторите“ се представиха под очакванията и финишираха на 20 и 23 място. 

Риболовът беше труден, тъй като водата в гребната база беше с много ниска температура и това направи кълването много деликатно. Основният вид риба, която се ловеше, беше каракудата. Сребристите риби бяха с размер около педя. Прочутите шарани от канала сега се хващаха много по-рядко, но тези, които успяваха да уловят по един или два, дръпваха напред в класирането.

Въдичарите, пред които нямаше достатъчно риба, се принудиха да ловят дребни уклеи, за да имат все пак нещо в живарниците си. След претеглянето всички риби бяха пускани обратно във водата. За стръв състезателите използваха бял и торен червей, ларви на комар, царевица и др.

„Организацията на шампионата ни отне много сили, но пък всички участници останаха доволни. Поздравявам победителите, те показаха изумително майсторство“, заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

„Гребният канал в Пловдив е едно от най-добрите съоръжения за спортен риболов в Европа. Предоставя абсолютно равни възможности за всички състезатели, и тук винаги победители наистина са най-добрите и подготвени отбори. Благодаря на организаторите, че се постараха да осигурят отлични условия за провеждане на първенството“, каза представителят на световната федерация по спортен риболов ФИПС Ян ван Шендъл от Нидерландия.