Повечето от правителствата на 90-те държави, които ще участват в Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., няма да се присъединят към дипломатическия бойкот на игрите, според президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Съединените щати, Великобритания и Австралия са сред страните, които наскоро обявиха бойкот на Игрите в Пекин от 4 до 20 февруари заради нарушаването на човешките права в Китай, позиция, която тази страна отхвърли като „политическа манипулация“.

В Европейския съюз страни като Франция потърсиха общ отговор от ЕС, но блокът е разделен по въпроса дали да се присъедини към дипломатическия бойкот, страхувайки се от китайско отмъщение, което би навредило на търговията.

„Има страни като Съединените щати, Великобритания и Австралия, които взеха това решение“ , каза Бах пред германския телевизионен оператор ZDF.

„Няколко държави са бойкотиращи, ако кажем, че на игрите ще присъстват 90 национални олимпийски комитета (НОК), най-вероятно ще има повече от 70 или дори повече от 80, чиито правителства не са направили декларации за бойкот“, добави той.

„Но всички те имат едно общо нещо и това е, че подкрепят своите олимпийски отбори..., за да могат техните спортисти да изживеят своите олимпийски мечти“, каза Бах.

Правозащитните групи отдавна критикуват МОК за това, че е възложил Игрите на Китай за втори път, след като условията на правата на човека след Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. не се подобряват.

Миналата седмица тибетски студенти се приковаха към олимпийските пръстени пред централата на МОК в Лозана, призовавайки за международен бойкот на игрите.

Подобни протести се случиха по време на церемонията по запалването на олимпийския огън за Игрите в Пекин в Атина през октомври.

„Това, което се случи между тези години на политически казуси, не е в нашата сфера на влияние “, каза Бах, немски адвокат, който спечели златото по фехтовка на Олимпийските игри през 1976 г.

"Не можете да обвинявате МОК и да го държите отговорен за нещо, което поколение или две политици не успяха да постигнат. Ние сме отговорни за Олимпиадата“, каза Бах. "Очакванията, че игрите могат да променят политическата система на една страна, са преувеличени", допълни още той, цитиран от "Труд".