Най-добрият руски шахматист Сергей Карякин получи шестмесечна забрана да участва в състезания заради изразената от него подкрепата за войната на Русия срещу Украйна, съобщи Анадолската агенция.

"Сергей Карякин е признат за виновен за нарушаване на член 2.2.10 от Етичния кодекс на ФИДЕ и е санкциониран със забрана да участва шест месеца като играч във всички шахматни състезания с рейтинг на ФИДЕ, която влиза в сила от датата на това решение - 21 март 2022 г.", се казва в изявление на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

"Изявленията на Сергей Карякин относно продължаващия военен конфликт в Украйна доведоха до значителен брой реакции в социалните медии и на други места, до голяма степен негативни спрямо изразените от Сергей Карякин мнения."

В неделя 32-годишният Карякин публикува в социалните мрежи отворено писмо до руския президент Владимир Путин, в което публично подкрепи войната на Русия и заяви, че страната му се бори за "демилитаризацията и денацификацията на Украйна с нейния управляващ режим, който изложи на риск сигурността на цяла Европа и нашата страна в името на своите политически цели и амбиции".

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, беше остро осъдена от международната общност и беше посрещната с хапещи санкции и контрол на износа от страна на Запада и съюзниците. Икономическите последици се изострят от изтичането на световни фирми от Русия.

По данни на ООН по време на войната са загинали най-малко 925 цивилни граждани, а 1496 са били ранени.

Международната организация обаче предупреди, че истинският брой на жертвите е "значително по-висок".