Българските състезателки завършиха с четири медала участието си на Световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Грациите завоюваха едно златно, два сребърни и едно бронзово отличие.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, и индивидуалистките Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева спечелиха отборната титлата за страната след 30-годишно прекъсване. Калейн взе сребърни медали на финалите на бухалки и на лента, а Стилияна Николова на топка.

40-о издание на шампионата на планетата не беше най-успешно за националките, които допуснаха грешки както при индивидуалното, така и при ансамбъла. Но главната цел е изпълнена - България има три квоти за Игрите в Париж 2024. Те не са поименни, но във Валенсия Боряна Калейн взе виза за френската столица, а от шампионата в София 2022 такива имат Стилияна Николова и момичетата от ансамбъла.

Предстоят анализи, нови композиции и тежки тренировки преди новия сезон.

През следващата година Световното първенство няма заради олимпийските игри в Париж 2024. Европейският шампионат ще се проведе от 22 до 26 май в унгарската столица Будапеща./БТА