Защо да не вземем медал и на Олимпиадата? Това заяви в интервю за БГНЕС треньорът на златните шахматистки Петър Арнаудов. Българският тим в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева направи страхотен турнир на Европейското отборно първенство в Будва, Черна гора, където след седем победи и две ремита ликува с историческа първа титла от шампионат на Стария континент за страната ни.

Към впечатляващия успех Арнаудов обясни, че подготовка на практика не е имало – всички са се видели директно в Будва, като са тренирали денонощно, за да се поздравят с големия успех. „Подготовка, всеки се готвеше отделно, тъй като ние много скоро преди турнира разбрахме, че можем да участваме. Ние нямахме право да участваме, дадоха ни „уайлд кард“ за участие, може би месец преди турнира – след това много бързо се организираха нещата, събра се финансиране, събра се съставът. Повечето момичета не живеят в България, единствено Нургюл и Виктория – всяка от тях има свой календар с турнири. Мястото, на което се видяхме вече всички, беше Будва. Там вече по време на турнира всички се готвеха сериозно – партията продължава 4-5 часа, но подготовките са по цял ден, включително и вечер“.

Треньорът на състезателките ни отличи Нургюл Салимова, която не допусна загуба в нито една от деветте си партии, но каза, че в крайна сметка триумфът е на целия отбор. „Може би Нургюл, защото постигна най-добър резултат на втора дъска – а именно златен медал, но аз мисля, че ние сме един отбор и всички са еднакво заслужили – бяха доста задружни по време на състезанието“, каза още той и призна, че е имало моменти, в които е мислел, че няма да спечелим:

„Разбира се, имаше доста моменти, в които нещата не вървяха точно в наша полза – в партиите постоянно има обрати. Ние тръгнахме с два равни мача в първите срещи, след това не сме очаквали да спечелим всички останали шест до края. Но, играхме мач за мач – когато спечелиш няколко мача, вече започваш да си вярваш, и накрая вече когато поведохме в класирането, разбрахме, че можем“.

Относно финансирането на шахматистките ни, Арнаудов сподели, че досега това са били най-добрите условия, предоставени от федерацията, за дадено състезание. „Сега има БСФШ с президент Милен Василев, те осигуриха финансирането. Основният спонсор е БЕЛА, има и други, ще пропусна някои, гледам да се абстрахирам от тези неща. Но ни бяха предоставени възможно най-добрите условия от федерацията, мисля, че и момичетата ще се съгласят с това – на доста състезания съм ходил, това засега са най-добрите условия, предоставени от федерацията“.

Треньорът погледна и към бъдещето, където следващата година е олимпийска. Арнаудов изрази надежда, че отборът ни е готов за медал от Париж. „Следващата година е олимпийска. Олимпиадата е най-значимото събитие в шахмата – защо да не пробваме да вземем и там медал? Ние със сигурност сме шахматна сила. Там вече участват отбори като Китай, Казахстан, САЩ, ще бъде по-трудно – надявам се момичетата да са станали по-силни дотогава, ще вярват повече в себе си. Имат десетина месеца да работят – надявам се, че ще им бъдат осигурени условия, те просто само да мислят само за шах, защото в последните години това не е така“, завърши той.