Бившата германска звезда в колоезденето Ян Улрих за първи път заяви, че се чувства "виновен" за допинг, пише агенция ДПА.

49-годишният Улрих коментира пред репортери в Мюнхен на представянето на документалния филм на "Амазон", посветен на него: "Допингирах се, това става ясно в документалния филм. Бях виновен и се чувствам виновен."

Преди това Ян Улрих бе казвал само, че "не е измамил никого", тъй като повечето от колегите му колоездачи също са употребявали допинг. Той спечели Тур дьо Франс през 1997 година, предизвиквайки огромен интерес към колоезденето в Германия. Но Улрих получи забрана за състезанието през 2006-а след обвинения в употреба на допинг.

Златният олимпийски медалист от 2000 година беше признат за виновен в допинг нарушения от Спортния арбитражен съд през 2012-а и резултатите му от май 2005 година насам бяха заличени.

Колоезденето беше доминирано от допинга по време на разцвета на Улрих. Американецът Ланс Армстронг също призна, че е използвал допинг и бе лишен от седемте си победи в Тур дьо Франс от 1999-а до 2005 година, докато победителят от 1996-а Бярне Рийс беше сред онези, които си признаха.

49-годишният Ян Улрих се отказа от колоезденето през 2007-а и през последните години страда от редица лични проблеми.