Българският щангист Карлос Насар говори ексклузивно пред БНТ при завръщането си в България след триумфа на Световната купа в Доха, където нашето момче грабна първото място в категория до 89 кг, като освен това подобри и световния рекорд в движението изтласкване.

Този му успех обаче през последните дни остана в сянката на скандала със задържания за искане на подкуп в размер на 62 хил. лева служител на спортното министерство, който се оказа син на треньора на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов.

По думи на Насар той самият не е знаел за тази ситуация, но намекна, че всички са били наясно, че се дават "пари под масата" и разкри, че от доста време не тренира заедно с останалите щангисти от националния отбор.

"За тази грозна ситуация, подкупи и подобни неща, не знам, не мога да ви кажа подробности, обаче на всички ни беше ясно, че там има пари, които се подхвърлят под масата. Някои може да не знаят, че аз от доста време не тренирам в националния отбор. Там бяха започнали да се преминават всякакви морални граници, като тези със скандала с Неделчо Колев. Бяха започнали да ни спират заплатите умишлено, тъй като счетоводителят е партия на Иван Иванов. Неделчо Колев спираше заплатата на Иван и те не предаваха отчета и спираха да дават и нашите заплати. След това ни караха да правим видеа, в които да искаме смяна на ръководството. Вменяваше ни се чувство за солидарност", започна българският състезател.

"След като спрях да тренирам с националния отбор, се появиха слухове, че сме в конфликт с Иван Иванов, макар той винаги да ми е казвал, че всичко е наред и да не е влизал в пряк конфликт с мен. Според мен е имало неща, които не са се правили в моя полза. Явно е било време да се вземат мерки и това е направил и Ариф Маджид. Никой от националния отбор не е говорил за това досега, защото нашият спорт дълги години е носил постижения на България и наистина това е много грозен начин, по който да завърши кариерата на един треньор. Всичко това доведе и до разделение в националния отбор. Казват ти: "Ти трябва да си с Неделчо Колев, ти с Ариф Маджид, ти с Иван Иванов". Допуснаха се много грешки и се надявам под новото ръководство на Ариф Маджид да се избере правилния човек за треньор на националния отбор и да вървят нещата гладко", продължи той.

Европейският ни и световен шампион разказа малко повече и за това как е принуден сам да води своята подготовка с лични средства и изрази надежда, че това повече няма да продължава.

"Аз тренирам сам. Преди няколко дни чувам, че има подкуп за 62 хил. лева, а аз всеки месец броя лични средства за възстановяване и добавки. Това не е правилно според мен. В момента г-н Маджид е задвижил нещата да се погрижат и за моята подготовка. Колкото и да се трудя, това, което направих с моята подготовка през годината беше аматьорщина. Не бях в лагерна обстановка, нищо не беше професионално. Вършех други неща, за да продължава тренировъчния процес, защото не беше единствено контузията в ахилеса. Надявам се повече да не ми се налага да правя подобни неща и да имам спокойствие за тренировки. Без да се намесват интриги. Все пак ние сме спортисти и трябва да имаме една единствена цел - Олимпийските игри в Париж 2024", сподели роденият във френската столица тежкоатлет.

"Ариф Маджид иска да помогне на националния отбор, но му трябваше време. Той говори и с останалите клубове за проблемите им, както и с нас спортистите. Маджид работи за това никой от нас да не слиза от почетната стълбичка", каза още Насар.

Накрая 19-годишният спортист говори и за своята подготовка по пътя към ЛОИ Париж 2024, както и за това как се справя с проблемите извън подиума.

"Имам доста състезания преди Олимпиадата, включително европейското първенство в България на 18 февруари. Трябва да се подходи професионално и да покажем, че можем да направим всичко като отбор, като федерация. Златният медал от олимпийските игри е реална цел, но трябва да се подходи професионално. Останалите момчета също са талантливи и тук вече е въпрос на психика и подготовка. За разлика от мен имат спокойствие по време на тренировка", разкрива световният ни рекордьор в движението изтласкване при 89-килограмовите.

"Трудностите извън вдигането на тежести никога не свършват. Ние сме силни не само в спорта, който практикуваме, но сме силни и като личности и се справяме с всеки проблем, който ни пресече пътя", завърши Карлос Насар.

Снимка: БГНЕС