Едмонд Назарян е на полуфинал на Европейското по борба, класически стил в Букурещ, Румъния. Миналогодишният шампион от по-долната категория постигна три победи до момента в категория до 63 кг, а на четвъртфиналите срази и най-сериозния си съперник Лери Абуладзе (Грузия), №1 в света от 2023, с 3:0.

Преди това световният вицешампион постигна две бързи победи – над Иван Лизатович (Хърватия) с 9:0 за 1,04 мин и над беларусина Ярослау Кардаш – 10:0 за 2,04 мин.

За място на финала по-късно днес Назарян ще излезе срещу украинеца Олександър Хрусин, трети на Европейското през 2022.

Полуфиналите са от 18 часа.

Другите ни представители днес загубиха, но запазват шансове да продължат битка за бронзовите отличия.

Стоян Кубатов също записа две победи в дебюта в новата за него категория до 77 кг. Първо се наложи над чеха Олдрич Варга с 3:1, а след това и над Паулиус Галкинас (Литва) с 9:0 за 2,27 мин. На четвъртфиналите обаче българинът не успя срещу Янус Башар (Турция), трети на Световно и Европейско първенство от 2023, като отстъпи с 0:4.

През миналата година Кубатов стана пети на Световното първенство в по-долната категория до 72 кг, която е и неолимпийска.

При 87-килограмовите Йоан Димитров направи достойна борба с настоящия световен шампион Али Ченгиз (Турция). Дори поведе с 3:0, но опитният му съперник успя да обърне резултата и да спечели с 6:3.

При най-леките до 55 кг Стефан Георгиев загуби с туш от молдовеца Артьом Делеану в четвъртфиналите.