Гимнастичките ни са в много добра форма и са готови за началото на сезона. Това заяви в интервю за БГНЕС вицепрезидентът на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Невяна Владинова. Бившата ни грация, която наскоро навърши 30 години, получи чек от главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank за събраната сума от продажбите на Благотворителния календар на банката за 2024 г.

Според вицепрезидента на БФХГ, българските гимнастички са готови за началото на сезона през месец март. „Гимнастичките ни са готови да стартират сезона. Разбира се, все още не са изработили на 100% своите съчетания, но са в много добра форма“, разказа Владинова и припомни, че момичетата вече представиха композиции пред българските фенове, които очаквано се приеха изключително добре.

Артистичността на композициите в момента е много важна, добави тя. „Това все пак се казва художествена гимнастика и много се радвам, че правилникът в момента върви в тази посока да върне своята артистичност, така че колкото е важно да бъде чисто изпълнението и добре направени трудностите, толкова важна е и артистичността“.

А кой лично до момента я е впечатлил най-много със съчетанията си и за кого ще трябва да внимава България от гледна точка на конкуренцията, вицепрезидентът на БФХГ отговори: „Аз изгледах всичко, което вече е излязло тази година от нашата конкуренция. Смея да твърдя, че те също правят много силна заявка. Харесах почти всичко, което видях. Разбира се, те още не са в топ форма, но определено ще бъде една много силна и много интересна година“.

Преди Олимпиадата в Париж предстоят няколко световни купи, Европейско първенство в Унгария и държавен календар, на който медалистките ни също участват, но момичетата са разпределени така, че да има въздух между състезанията и да не прегарят.

Владинова сподели, че е сигурна, че още от сега българските гимнастички мислят за Олимпиадата в Париж, но точно това, че имат цели и задачи преди нея, кара момичетата да бъдат концентрирани в тренировките си. „Мисля, че ние сме един от най-добре финансираните спортове и е разбираемо, все пак сме и от най-успешните такива. Благодарни сме на подкрепата на министерството, на държавата, както и на нашите партньори и спонсори, защото без тях нямаше да успеем да имаме всичко необходимо, за да може момичетата да се подготвят спокойно“, заключи тя.