Джон Хигинс и Али Картър намериха място в четвъртфиналите на дебютното издание на Рияд Сийзън Уърлд Мастърс ъф Снукър. Надпреварата, която не е част от ранкинг веригата и се провежда в столицата на Саудитска Арабия, е с общ награден фонд от 785 000 паунда, а победителят ще си тръгне с чек за 250 000.

Хигинс постигна две победи, за да си осигури сблъсък с Рони О‘Съливан в последните осем на турнира. „Вълшебника“ надви Али Алобайдли от Катар с 4-0 фрейма, преди да се наложи над Марк Уилямс с 4-2 в сблъсък на двама играчи от Клас 92. Шотландецът наниза брейкове от 120, 77 и 64 за крайния успех.

Картър от своя страна се изправи срещу Дзюнхуей Дин във втори кръг, след като китаецът преодоля в пресявките представителя на домакините Омар Алайлани с 4-0. „Капитана“ се справи с Дин след решителна седма партия, спечелена със 71-37 точки. Иначе, Дин бе по-резултатен, правейки серии от 138, 75 и 120. За Картър предстои сблъсък със световния шампион Лука Бресел.

В другите два четвъртфинала победителят от Шампионата на играчите Марк Алън се изправя срещу Марк Селби, а Джъд Тръмп има за съперник Шон Мърфи.

В надпреварата за първи път в историята има златна топка, която е със стойността на 20 точки. Тя може да бъде реализирана само след евентуално осъществяване на максимален брейк от 147 точки. Любопитно е, че Хигинс вървеше към подобна серия в откриващия фрейм с Уилямс, но спря на 120, след като не съумя да се позиционира добре за жълтата.