Международният олимпийски комитет (МОК) ще обсъди участието на руските и беларуски спортисти в церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж на следващото заседание на Изпълнителния комитет. Това каза пред медиите ръководителят на Координационната комисия на Игрите във френската столица и член на МОК Пиер-Оливие Бекер-Вьожан.

Следващият Изпълком на МОК ще се проведе в Лозана на 19 март.

"Все още не е взето официално решение. Изпълнителният комитет на МОК ще разгледа този въпрос на следващото заседание", каза Бекер-Вьожан, попитан за участието на спортистите от Русия и Беларус на церемонията по откриването.

В края на март 2023 година МОК препоръча руските и беларуските спортисти да могат да участват в международни състезания само с неутрален статут и само тези, които не са се изказали публично в подкрепа на специалната операция в Украйна и не са част от военните сили. Освен това те не могат да участват в отборни състезания. През декември същата година МОК разреши на спортистите от Русия и Беларус да участват в Олимпиадата също с неутрален статут.

На 6 март Международният параолимпийски комитет публикува критерии, според които на руски и беларуски параолимпийци е забранено да участват в церемониите по откриването и закриването на Игрите в Париж, а медалите на спортистите няма да се вземат предвид в общото класиране.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август.