Словенецът Тадей Погачар спечели "кралския" 15-и етап от Обиколката на Италия. Колоездачът на тима на Обединените арабски емирства измина дистанцията от 222 километра от Манерба дел Гарда до Мотолино за 6:11:43 часа. Тя включваше изкачване на надморска височина от 5400 метра.

25-годишният Погачар изпревари съперниците си в най-трудния етап от тазгодишното състезание, за да добави три минути към вече значителното си предимство в генералното класиране.

Въпреки че караше повече от шест часа през високите планини, словенецът беше усмихнат, докато получаваше аплодисменти от фенове на финала в Ливиньо.

"Днес беше един от най-добрите дни за мен . . . беше наистина хубав етап, наистина добър маршрут с хубави изкачвания. Екипът свърши добра работа. Много съм щастлив, че го държахме под контрол. Беше наистина силно откъсване, но дадох всичко от себе си в последните 10-15 км. Много съм щастлив, че успях да спечеля "кралския" етап в Ливиньо, едно от любимите ми места в Италия", коментира Погачар.

Той завърши етапа с 29 секунди преднина пред шампиона в надпреварата за 2014 година Наиро Кинтана (Колумбия) и на 2:32 минути пред третия Георг Щайнхаузер (Германия).

С бонус секундите, които събра, Погачар води в "Джирото" с 6:41 минути пред британеца Герайнт Томас (Инеос). Трети е колумбиецът Даниел Мартинес (Бора-Хансгрое) на 6:56 минути.

Това е първи път, в който двукратният победител в "Тур дьо Франс" Погачар участва в "Джирото". Той ще се опита да спечели и двете надпревари тази година.

До края на Обиколката на Италия остават само шест етапа след почивния ден в понеделник. "Джирото" завършва в Рим на 26 май.