Президентът на Българска федерация художествена гимнастика Илиана Раева е водач на делегацията на Европейското първенство в Будапеща и е плътно до гимнастичките и треньорите през цялото време.

България вече спечели два медала от шампионата, след като при девойките Дара Малинова взе сребро на финала на лента, а Магдалена Вълкова има бронз на топка.

"Много съм доволна и от двете момичета. Изключително стабилна игра, много умна игра, в същото време показаха една здрава, силна психика за едно такова голямо състезание и съм наистина много, много щастлива. Дара прекрасна и на двата уреда, Магдалена, най-малката участничка във финалите, с този бронзов медал. И двете момичета направиха възможно най-доброто представяне и съм много горда и щастлива с децата и с техните треньори, разбира се", каза Раева след втория ден на надпреварата в унгарската столица.

Малинова и Вълкова се класираха четвърти в отборната надпревара при девойките, на 0.100 точки от бронзовите отличия.

"Истината е, че ако играят . .  . примерно на Дара на последния уред лентата не й се получи пируета, който е 3 точки, ако го беше направила щеше да вземе златен медал, но те се учат, пред тях тепърва предстоят големите състезания. Аз съм много, много щастлива и много доволна от тях", добави президентът на БФХГ.

Своето участие в квалификациите с обръч и с топка започнаха Стилияна Николова и Боряна Калейн, които имаха грешки в изпълненията си на топка, но показаха класа на обръч и Калейн е с първа по силна оценка до момента на този уред.

"Стилияна и Калейн се представиха много добре. Виждате, че всички допускат грешки, единствено София Рафаели игра по-стабилно. Тази стабилна игра показва един таван на оценки, който е 35 и повече точки, докато Стилияна с неточности и грешки бих казала на обръча, взе по-висока оценка. Всъщност много съм щастлива за оценката на Боряна Калейн, защото Боряна Калейн се заяви, че тогава когато прави нещата такива каквито са заложени в композициите й и когато играе по този начин тя абсолютно става претендент и конкурент за златния медал. И аз съм много щастлива, че най-накрая го видяхме, тя самата го видя. Тя тръгна и много силно на топка да играе и допусна една изключително нелепа грешка, но няма значение . . . много съм доволна и от двете момичета. Стилияна естествено показа голямата си класа и да се надяваме, че утре ще бъдат много мотивирани, много концентрирани най-важното и ще играят смело, защото са в добра форма, много са подготвени. Просто се надявам да бъдат максимално концентрирани и да покажат най-доброто, на което са способни, защото могат страшно много", заяви Раева и коментира присъствието си до отбора в Будапеща.

"Момичетата и треньорите имат нужда от моята подкрепа. Ние сме в олимпийска година, която е много важна, имаме много силен отбор индивидуално и ансамбъл. Просто трябва да съм до момичетата. Всяка подкрепа за тях ще бъде много важна", каза тя.

Днес дебют на шампионата ще направи националката Елвира Краснобаева, която ще играе с бухалки и с лента. В унгарската столица е и ансамбълът на България, който днес има подиум тренировка.

"Елвира е развълнувана, ако мога така да кажа. Много добре тренира, мобилизирана е и надявам се да бъде спокойна, за да покаже огромната класа, която има. Защото тя предизвиква тук изключителен интерес. В момента, в който започне да играе на тренировките, всички спират и я гледат. Ансамбълът вярвам, че ще бъдат на предела на мотивацията си, защото страшно голям труд положиха, съчетанията ни са абсолютно конкурентни за златния медал и те винаги са били. Разбира се, направихме някои корекции, но всички отбори след всяко състезания правят корекции, така както видях и Израел на тренировките. Очаквам стабилна и силна игра и от ансамбъла. Наистина надявам се да имаме ден, да са мобилизирани момичетата, най-важното да са спокойни, да вярват в силите си. Трябва да са уверени, да имат самочувствие, че могат много, за да покажат наистина голямата класа, която имат", завърши Илиана Раева.