Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова ще участват на турнири в Кайро (Египет) и Клуж-Напока (Румъния) преди олимпийските игри в Париж. Това разкри на пресконференция нейната треньорка Валентина Иванова.

"Решихме да участваме на международен турнир в Кайро в края на юни и на Световната чалъндж купа в Клуж-Напока преди олимпийските игри", заяви Иванова.

Николова получи наградата за спортист на месец май на пресклуб България, след като получи 16 гласа от спортните редакции. Тя печели отличието за втори път след септември 2022 година.

На второ място в 6 гласа е Радослав Росенов (бокс), а на трето с 2 гласа Йордан Александров (спортна гимнастика).

"Благодаря много за тази награда и за това, че за пореден път показвате вашето отношение и уважение към нашия спорт, а и към целия български спорт като цяло", каза Николова.

Тя добави, че за нея всяко участие пред публика е важно.

"Няма състезание без напрежение, има винаги тръпка и притеснение дали ще покажеш какво можеш. Всеки един турнир е важен. Най-голямото нещо за успех е трудът, който полагаш и екипът, с който работиш. Емоцията след Европейското първенство отшумя и вече съм фокусирана върху тренировките и олимпийските игри. Мисленето ми е по-различно от преди две години и със сигурност съм израснала в това отношение", добави грацията.

"Напрежение ще има няма как, защото олимпиадата е най-голямото състезание, в което всеки спортист мечтае да участва. Подготовката върви по план, в момента напрежение не усещаме. Работим над сигурността на съчетанията и над нейната увереност. Вярвам, че трябва да си свършим работата в Париж и всичко ще бъде наред", каза Валентина Иванова и добави, че в съчетанията на Николова има съвсем малки промени, които са свързани със сигурността на изпълнение.

Европейската шампионка ще има четири нови трика за Игрите във френската столица.