Най-успешният снукър-състезател за всички времена Стивън Хендри постигна своя 11-ти максимален брейк от 147 точки в кариерата си в днешния двубой от първи кръг на свтовното първенство.

Съперник на Златното момче е англичанинът Стюърт Бингъм, който изгледа шедьовъра на своя опонент в седмия фрейм на сблъсъка помежду им. Така 7-кратният първенец на света Хендри вече води с 6-1 фрейма и прави крачка към място в 1/8-финалите на най-престижния снукър-турнир.

Днешният максимален брейк на Хендри бе неговият трети в Крусибъл, като по този показател той се изравни с трикратния световен шампион Рони О'Съливан. Двамата снукър-титани вече делят върха по брой максимални брейкове (11).

Интересното е, че за първи път от четвърт век Стивън Хендри трябваше да се бори за мястото си на световното първенство, след като изпадна от Топ 16. Той обаче го направи и още в първия си мач на тазгодишния турнир доказа защо е наричан Краля на Крусибъл.

При победа на Хендри в първи кръг той може да се изправи за място на четвъртфиналите срещу своя сънародник Джон Хигинс, който е абсолютен доминатор в снукъра за последните 5 години, защитавайки световната си титла отпреди 12 месеца.

След днешния си "147" Хендри води еднолично в листата за сенчъри брейковете на турнира - за най-висок брейк той ще вземе премия от 10 000 паунда, а за максимума - 40 000 паунда от наградния фонд. Ако още някой състезател повтори постижението на Хендри и избухне също с максимум, то наградата ще бъде поделена.