Джъд Тръмп успя да вземе солидно предимство от 7-2 фрейма срещу Джон Хигинс на финала на мастърса в Шанхай.

Двамата изиграха първата сесия, а в нея шотландският ветеран така и не успя да се противопостави на далеч по-младия си опонент.

Сблъсъкът между двамата започна ударно за англичанина, който със сенчъри-брейк от 112 точки поведе с 1-0 в резултата.

Тръмп продължи да мачка опонента си и с халф-сенчъри брейк от 80 точки и общо 121-0 в своя полза удвои преднината си във фреймовете.

Последва нов халф-сенчъри брейк на Джъд, този път обаче той бе по-малък от предишния - 74 точки.

Така преднината на младока стана 3:0, а Хигинс се отчете с едва 12 спечелени точки за първите три фрейма.

Очакваше се Джон да направи нещо в четвъртия, но той получи нов звучен шамар. Този път Джъд Тръмп изригна с сенчъри брейк от 111 точки.

В петия грейм не се случи нищо по-различно и с халф-сенчъри брейк от 59 точки резултатът стана 5-0 в полза на англичанина.

Джон Хигинс обаче направи нещо невероятно в шестия фрейм и стигна до максимален сенчъри-брейк от 147 точки. Така намали изоставането си на 1-5. Това бе шести максимален брейк в кариерата на Хигинс. Пред него са само Рони О'Съливан и Стивън Хендри, които имат по 11 серии от 147 точки."

Веднага след това обаче Тръмп отново си върна предимството от пет чисти фрейма, след като взе следващия с халф-сенчъри брейк от 51 точки и 69-37 в своя полза.

Хигинс намали на 2-6 с халф-сенчъри брейк от 51 точки, но в самия край на първата сесия Тръмп оформи 7-2 в своя полза след халф-сенчъри брейк от 53 точки.

Така двамата излязоха в почивка, като предстои да изиграят и втората сесия. След нея ще стане ясно кой ще бъде носителят на трофея.