Четирикратният световен шампион по снукър Джон Хигинс изненадващо изостава с 3-6 фрейма след първата сесия срещу Марк Дейвис в техния двубой от първи кръг на шампионата на планетата в Шефийлд.

Срещата стартира с халф-сенчъри брейк от 61 точки на шотландеца, който успя да надделее и във втората партия с 90-27 пункта, макар да не записа голяма серия.

Англичанинът не се стъписа от пасива с два фрейма и осъществи пълен обрат до 3-2 части в своя полза, след като регистрира три поредни халф-сенчъри брейка, съответно от 68, 85 и 69 точки.

Малък, но напълно достатъчен халф-сенчъри брейк от 51 точки позволиха на Джон Хигинс да изравни резултата на 3-3 партии. Седмата партия бе изцяло тактическа. При 39-33 точки за Дейвис на масата бяха останали само четири червени топки и двамата майстори влязоха в размяна на сейфти-удари.

Великолепна дълга червена за горния ляв джоб на Марк му върна контрола върху масата. Той комбинира с черната топка и малко по-късно отново водеше в резултата, този път с 4-3 части. Шотландецът дръпна с 40 точки в следващата част, но направи грешка при стрелба по средния джоб и бе наказан с пълно разчистване и 96 поредни точки на своя противник.

Последният фрейм за днешната сесия започна със страхотна дълга червена топка за горния ляв джоб на Марк, който комбинира с трудна за подрязване черна топка и стигна до чудесна серия от 65 точки, когато пропусна червена за средния ляв джоб, опитвайки плант от две топки.

Хигинс веднага пое контрола върху масата с технично подрязана червена за горния ляв джоб, а малко след това осъществи феноменален крос-дабъл за средния ляв джоб. При пасив от 30-65 точки и две останали червени топки на масата, опитният четирикратен световен шампион избра сейфти.

Отговорът на Дейвис бе изумителен - той стреля по червената за горния десен джоб от близо три метра и я реализира. Англичанинът нямаше продължение и малко след това избухна с вкарване на последната червена, този път за горния ляв джоб, повеждайки с 6-3 фрейма. Доиграването на двубоя е утре, от 16.30 часа българско време.

Статистиката в края на мача бе повече от любопитна, защото се оказа, че Хигинс е записал 90% точност при вкарване, 91% успешна сейфти-игра и цели 93% успеваемост при дългите удари, където Дейвис е с незавидните 69%. Той обаче надделея във важните точки и е на път да хвърли нова бомба на турнира.

Ако утре англичанинът успее да удържи аванса си и пръв спечели десет фрейма, това ще означава, че мечтаният четвъртфинал между снукър-титаните Хигинс и О'Съливан няма да се състои на тазгодишното световно първенство.