Четирикратният световен шампион по снукър Джон Хигинс сензационно отпадна в първия кръг на тазгодишния шампионат на планетата, след загуба в първи кръг от Марк Дейвис с 10-6 партии.

Доиграването в днешния следобед започна при 6-3 фрейма за Марк Дейвис, който стана свидетел на солиден халф-сенчъри брейк от 92 точки на своя противник.

След това обаче англичанинът си върна аванса от три фрейма. При 57-29 точки в полза на шотландеца и една останала червена топка на масата Марк получи възможност за атака и я закова право в средата на "жълтия" джоб.

Последва задължителната комбинация със синя топка и пълно разчистване, което бе достатъчно на Дейвис да дръпне със 7-4 части.В следващата част шотландецът започна със серия от 32 точки, но изпусна инициативата. Малко след това същото стори и неговият противник и брейк от 69 пункта на Джон му донесе пети фрейм в актива.

Халф-сенчъри брейк от 81 пункта на англичанина отново го изстреляха напред в резултата с цели три фрейма: 8-5. Последва фрагментарна партия, която пак отиде в актива на Дейвис, този път със 77-21 точки и така той се доближи само на един фрейм от крайния успех в мача.

Хигинс все пак отговори в стил и след халф-сенчъри брейк от точно 50 точки и още една добра серия намали пасива си на 6-9 части.

Шотландецът имаше предимство в следващия фрейм, но след страхотен кенън-шот по групата червени вкара една от тях в горния десен джоб, след реализирането на цветна и фаулът на шотландеца върна Марк край зеленото сукно.

Дейвис осъществи пълно разчистване и регистрира халф-сенчъри брейк от 87 точки, с който хвърли най-голямата бомба на турнира до този момент.

Това е едва трета загуба за Джон Хигинс още в първи кръг на световното първенство, като неговата поражение ще лиши любителите на кралската билярдна игра от мечтан четвъртфинал срещу световния първенец Рони О'Съливан.

В същото време Марк Дейвис се превръща в "черна котка" за Хигинс, след като го победи за четвърти пореден път този сезон, включително във втори кръг на втория най-престижен турнир след световното първенство - UK Championship.

Съперник на Марк Дейвис във втори кръг ще бъде победителят от мача Стюърт Бингъм - Сам Беърд.