Четирикратният световен шампион по снукър Джон Хигинс бе детрониран на Шанхай Мастърс, губейки с 1-5 фрейма на осминафиналите от англичанина Марк Дейвис.

Дейвис поведе в резултата след добра серия от 76 точки, а след това успя да измъкне и фрагментарния втори фрейм с 62-35 пункта.

Хигинс получи няколко възможности да намали изоставането си в третата партия, но отново Дейвис се оказа по-устойчив и спечели с 57-43 точки, дръпвайки напред с 3-0 фрейма.

Едва тогава шотландецът се събуди и благодарение на халф-сенчъри брейк от точно 50 точки намали пасива си. Това обаче се оказа последната му партия в турнира.

Дейвис отново отвори разлика от три фрейма, след като записа 52 поредни точки. Опрян до стената, Хигинс предприе по-голям риск в шестия фрейм, но неговият опонент отново успя да го излъже и победи с 5-1 части.

Хигинс става поредният фаворит, който напуска рано-рано турнира в Китай. В предишния кръг си стегнаха багажа Джъд Тръмп, Матю Стивънс, Али Картър (победен от Марк Дейвис), Стивън Магуайър, Марк Алън и Греъм Дот.

Световният шампион Рони О'Съливан реши изобщо да не пътува до Азия и пропусна турнира.