Световният шампион Рони О'Съливан разби Стивън Магуайър с 6-2 фрейма във втория полуфинал на суперпрестижния снукър-турнир Мастърс, който се провежда в лондонската зала "Александра Палас".

Така най-големият талант в снукъра се класира за рекорден десети финал в надпреварата, в която право на участие имат само най-добрите 16 играчи в света.

Двубоят започна с чудесна дълга червена топка на Магуайър за горния ляв джоб. Той изтегли за комбинация със синята топка и започна серия, която завърши с халф-сенчъри брейк от 98 пункта.

В началото на втората партия и двамата пропусна при стрелба за ъгловите джобове, но О'Съливан остави сравнително лесна позиция на своя опонент, който записа 14 точки и избра сейфти.

Ракетата спечели продължителната битка за позиция край зеленото сукно и на свой ред осъществи брейк от 43 точки, завършил с пропуск по черната топка. Стивън пропусна за горния десен джоб и неговият противник разчисти до жълта включително, изравнявайки резултата на 1-1.

Петкратният световен първенец взе крехък аванс в резултата, но се затвори и избра сейфти. Щастлив флук за горния ляв джоб остави неговият съперник край масата. Световният №5 поведе с десетина точки и сбърка трудна червена топка за горния десен джоб. Рони наниза халф-сенчъри брейк от 73 точки и поведе с 2-1 фрейма.

В четвъртата партия Ракетата започна с 40 точки, като той вървеше в график за максимален брейк, но пропусна за средния десен джоб. Шотландецът допусна грешка при тактическото надиграване и О'Съливан започна с червена за "зеления джоб", постигайки нова серия от 40 точки, за да дръпне с 3-1 части.

След кратката 15-минутна пауза шотландецът вкара страхотна дълга червена топка, но малко след това пропусна черната и даде воля на емоциите, удряйки няколко пъти по масата с щеката си. Световният шампион върна жеста след само шестнайсет точки и "Он Файър" Магуайър получи нова възможност.

При 36-23 пункта в своя полза той изпусна лесна розова за горния десен джоб, но след това отново се появи край масата, защото англичанинът пропусна трудната предпоследна червена топка. Трудна бе и 15-тата червена топка, която шотландецът пропусна за горния десен джоб. О'Съливан разчисти до розова топка включително и дръпна напред с 4-1.

Ракетата поведе с 40 точки в шестия фрейм, когато пропусна трудна розова топка за "зеления" джоб. Сривът в играта на шотландеца бе очевиден и той направи нова грешка. Световният първенец разчисти масата до синя топка включително и поведе с 5-1 партии.

Магуайър поведе с 19 точки в следващата партия, но отново сдаде инициативата. След това Рони стигна до невероятен флук по синята топка, която премина през цялата дължина на масата и влетя в горния десен джоб.

При 57-19 точки в своя полза Рони направи нетипична грешка по синята за средния джоб, при само три останали червени топки на масата. Стивън спря пропадането си, разчиствайки масата и така намали пасива си на 2-5.

В следващата партия обаче О'Съливан бе решил, че няма да прави повече подаръци на своя опонент. Ракетата избухна със сенчъри брейк от 129 точки и спечели срещата с 6-2 части. Това бе стотачка №725 в кариерата на англичанина.

В утрешния финал Рони се изправя срещу действащия шампион в турнира Марк Селби. Сблъсъкът започва в неделя, от 15.30 часа българско време.