Петкратният световен шампион по снукър Рони О'Съливан загуби от ветерана Алан Макманас с 3-5 фрейма в мач от първи кръг на Шанхай Мастърс, въпреки че повеждаше на три пъти.

Рони О'Съливан започна срещата с халф-сенчъри брейк от 57 точки, гарниран с малка серия от 23 пункта, която му беше напълно достатъчна да поведе в резултата.

Последва бавен фрейм, в който опитният шотландец регистрира няколко малки серии и изравни. Рони избухна с пълно разчистване и солиден сенчъри брейк от 139 точки, връщайки си аванса в резултата.

Макманас не се предаде и отговори със серия от 51 точки, за да се добере до равенството. О'Съливан също показа умения във фрагментарните фреймове, повеждайки с 3-2 партии, но това се оказа последният фрейм в актива му.

Ракетата записа брейк от 54 и водеше с 54-26 точки, когато на масата бяха останали три червени топки, но остави възможност на 43-годишния Макманас да атакува и той успя, разчиствайки до розова топка включително.

Шотландецът не спря дотук и отново вкара съперника си в "игра на дребно". Рони имаше няколко изумителни единични удари, но така и не успя да подчини масата.

Макманас реализира мачбола си, когато остави розовата на ъгловия джоб и за изненада на мнозина петкратният световен шампион реши да търси снукър. Той не успя в опита си и малко след това бе довършен, отпадайки още на старта на турнира.