Джон Хигинс реализира три сенчъри брейка и 662 точки в десет фрейма, но загуби с 4-6 от Марк Алън в един от най-качествените двубои в първи кръг на снукър-турнира Мастърс.

Четирикратният световен шампион започна мача ударно. Той избухна с два сенчъри брейк от 104 и 132 точки, но Алън отвърна в стил - сенчъри брейк от  121 точки.

Хигинс поведе с 59 точки в четвъртата партия, но в решителния момент пропусна червена за ъгловия джоб с голяма разлика. Северноирландецът разчисти масата в стил, открадна фрейма и изравни: 2-2.

Статистиката на почивката бе повече от впечатляваща - Джон бе постигнал 98% при опит за вкарване, срещу 97% на неговия опонент. И двамата бяха блестящи в атака, но в защита имаха по 75% успеваемост.

В петия фрейм най-после двамата майстори се впуснаха в люта сейфти битка, от която Марк излезе победител. Шотландецът имаше нужда от снукър, но не успя да вземе точки от фаул и Алън осъществи пълен обрат.

Все пак Хигинс спря пропадането си, отговаряйки със солиден халф-сенчъри брейк от 96 точки, завършил с пропуск по жълтата топка. Алън не се трогна особено и отвърна с брейк от 88, връщайки си аванса в резултата.

В осмата партия се стигна до нова кражба. Хигинс поведе с 67-7, реализира фреймбола, но не си подсигури победата. Той беше поставен в снукър и не само фаулира черната топка, но остави фрийбол. Марк разчисти масата и поведе с 5-3 части.

Опрян до стената, Хигинс получи няколко точки от фаул и малко след това започна серия. Той комбинира 15 червени с 15 черни топки, но нямаше добър ъгъл за позициониране към жълтата топка и я пропусна от дистанция, оставайки със сенчъри брейк от 120 точки.

В десетия фрейм и двамата съперници допуснаха леки грешки, но Алън взе контрола върху масата, записа халф-сенчъри брейк от 65 точки и спечели мача, макар да реализира по-малко точки от съперника си.