Първият българин в историята на световните първенства по снукър Ивайло Пеков ще играе срещу 54-ия в ранглистата за тази година Маркъс Кембъл (Шотландия) в квалификациите за основната схема на световното първенство.

Това стана ясно след изтегления жребий за квалификациите в Шефийлд (Англия). По програмата срещата между двамата трябва да се състои на 10-и април (петък) около 16.30 часа.

128 играчи ще участват в квалификациите. Te ще се борят за 16 места, които ще оформят 32-мата участници на световното първенство. Играчите от топ 16 от световната ранглиста се класират директно за основната схема в Крусибъл.

Ивайло Пеков трябва да спечели трите си двубоя от квалификациите, за да получи право на участие сред най-добрите 32-ма в света и да мери сили за световната титла. Победителят от срещата между Маркъс Кембъл и българския представител ще се изправи срещу победителя от двойката - Майкъл Лесли/Марк Кинг.

Феновете на снукъра в България си спомнят много добре Майкъл Лесли, чиято кариера стартира именно след спечелване на Европейското първенство за юноши в София през 2012 година.

Ивайло Пеков е на 21 години и е най-добре представящият се българин в международните турнири. Той е авторът на първия сенчъри брейк на български състезател (108 точки), реализиран на Европейското първенство за младежи в Латвия през декември 2013 година.

През юни 2014 година Пеков се класира на 9-о място на Европейското първенство за мъже, проведено в София.

Ивайло Пеков и треньорът му Братислав Кръстев заминават утре сутрин за Англия, след като Световната асоциация предостави "уайлд кард" на България за най-престижния турнир в света на снукъра.