Англичанинът Дейвид Гилбърт ще играе в мача за титлата на Интернешънъл Чемпиъншип, след победа с 9-5 над Тапчия Ун-Но в първи полуфинален сблъсък на турнира.

Това е първи ранкинг-финал за поставения под №40 в турнира британец, известен още като "Сина на фермера" заради това, че доскоро беше трудолюбив работник във фермите на баща си.

Сред основните му занимания през годините са вадене на картофи, засаждане на овошки и каране на семейния трактор...

До момента 34-годишният англичанин никога не беше стигал по-далеч от 1/8-финалите на ранкинг-турнир, но блестящото му представяне тази седмица го изведе напълно заслужено в мача за трофея на най-престижния турнир извън пределите на Великобритания.

В първата сесия днес Гилбърт взе комфортна преднина от 5-3, макар да загуби първия фрейм след като направи халф-сенчъри брейк от 56 точки. Той дръпна за 3-2, след което неговият противник изравни, но Дейвид записа пет поредни фрейма в своя полза, повеждайки с 8-3.

В десетата партия англичанинът записа страхотен сенчъри брейк от 112 точки, който се оказа най-високата серия в мача. Ун-Но спечели два завързани фрейма, но в 14-ата партия Гилбърт взе превес в размяната на класни сейфти удари и подпечата участието си на финала. Там той чака Джон Хигинс или Марк Селби.