Рони О'Съливан победи Марк Уилямс с 6-5  в мач от първи кръг на престижния снукър-турнир Мастърс, провел се в лондонската зала "Александра Палас".

Завърналият се след почивка през целия настоящ сезон Рони започна по-добре и след две малки серии от 35 и 28 точки успя да спечели първата партия. В началото на втората обаче англичанинът се озова в снукър и след като направи два фаула, авансът му се стопи до двайсет точки.

Марк игра смело и на свой ред дръпна с десет точки, но нямаше добра позиция да продължи и постави снукър по зелената. О'Съливан не само осъществи контакт със зелената, но я реализира за средния джоб с помощта на синята и малко след това вкара своя фреймбол - розовата топка.

Уилямс записа много добра серия от 64 точки в третия фрейм и макар неговият противник да отговори с малък брейк, уелсецът се разписа и намали пасива си на 1-2 части. Любопитното е, че в ключов момент Ракетата пропусна контакт с търсената черна топка, тъй като в опит да изтегли игра доста под центъра на бияча.

Левичарят продължи с доброто си представяне и в четвъртата партия, в която взе ранен аванс и макар да пропусна своя фреймбол, се реабилитира малко по-късно: 2-2.

След кратката почивка Марк започна по-добре, но направи пропуск за ъгловия джоб. Рони се озова напред в резултата, но също пропусна от сравнително лесна позиция и неговият противник осъществи пълен обрат: 3-2.

Грешките на Ракетата продължаваха, като той не можеше да влезе в поредица от вкарвания и неговият опонент го наказа с няколко визити край зеленото сукно, за да поведе с два фрейма разлика.

Все пак Рони доведе нещата до 3-4, избухвайки със сенчъри брейк от 104 точки. Петкратният шампион в турнира пое контрола и в осмата партия - след 60 записани точки той избра сейфти, но малко по-късно реализира своя фреймбол и изравни: 4-4. 

О'Съливан отново се настани край масата и този път изригна с най-високата серия в двубоя - сенчъри брейк от 117, благодарение на който си върна аванса в резултата и се доближи само на една партия от победата.

Уелсецът успя да вкара мача в пълен формат и в решителната последна партия взе крехък аванс, но Рони отвърна с прекрасен брейк от 62 точки. Той вече бе реализирал своя мачбол, когато пропусна кафявата, но малко по-късно двамата си стиснаха ръцете.

На четвъртфиналите в четвъртък О'Съливан ще играе срещу световният №1 Марк Селби или Рики Уолдън.

 

Снимки: Моник Лимбос