Рони О'Съливан разнебити Бари Хоукинс със 7-1 фрейма в първата сесия от финала на престижния снукър-турнир Мастърс, който се провежда в лондонската зала "Александра Палас".

Ракетата започна с брейк от 45 точки, който приключи след пропуск по червена топка за горния десен джоб от дистанция. Хоукинс отвърна със серия от 46 и при само една останала червена топка на масата двамата влязоха в размяна на сейфти удари. 

Не след дълго Ястреба постави снукър по зелената топка, получи я готова за нейния джоб и разчисти до розова включително, за да открие резултата.

Все пак петкратният световен първенец наложи волята си в следващата партия, в която си подложи с малка серия и довърши започнатото с халф-сенчъри брейк от 70 точки.

О'Съливан продължи да поддържа високо темпо и в следващата част "взриви" залата със солиден сенчъри брейк от 136 точки, за да направи обрат в резултата.

Рони постигна 53 точки и в следващата партия, но се затвори и това го принуди да играе дабъл за средния джоб, който не се получи. Бари обаче спря на 49 точки, след като не се пласира добре за жълтата и я пропусна от дистанция. Така Рони разчисти до розова включително и поведе с 3-1 части.

Бари започна серия след паузата, но сравнително бързо сдаде реда си, пропускайки червена топка за горния ляв джоб. Неговият противник върна жеста и сгреши за същия джоб, но малко по-късно записа добра серия и дръпна с 4-1.

Шестата партия до голяма степен приличаше на предишната, защото Хоукинс имаше своите възможности, но не ги използва. Рони наниза малка, но напълно достатъчна серия от 36 точки и се изстрела напред с цели четири партии аванс.

Краткото освежаване също не помогна на Ястреба, който записа 17 точки, но предаде позиция и видя как неговият опонент конструира прекрасен халф-сенчъри брейк от 77, с който поведе с 6-1.

Ракетата дори спечели седма поредна партия в мача, записвайки брейк от 72 точки, благодарение на който ще посрещне вечерната сесия с космическа преднина от цели шест фрейма. Доиграването започва в 21.00 часа българско време.

Ако спечели титлата вечерта, Рони ще се изравни с големия Стивън Хендри, който има шест трофея на Мастърс.