Нийл Робъртсън води на Рони О'Съливан с 5-3 фрейма след първата сесия от финала на снукър-турнира Уелш Оупън.

Машината от Мелбърн измъкна първия фрейм след няколко визити край масата, макар да пропусна черната топка за горния ляв джоб, точно след реализирането на своя фреймбол. Ракетата имаше нужда от два снукъра, но реши да остане в стола за почивка.

Петкратният световен първенец загуби сейфти битката в началото на втората партия, залагайки лесна червена топка за горния десен джоб и левичарят се възползва, нанизвайки халф-сенчъри брейк от 78 точки.

Робъртсън се впусна в атака на старта на третия фрейм, но сбърка за горния ляв джоб и неговият противник се настани край зеленото сукно, за да запише 60 точки. Рони беше принуден да играе защитен удар при шест останали червени топки, тъй като не успя да се пласира за комбинация с черната топка.

Нийл отново пробва дълга червена за горния ляв джоб и този път не сгреши, но пропусна последната червена топка за същия джоб, залагайки я като лесна мишена и О'Съливан разчисти до розова включително, за да се разпише.

Блондинът спечели тактическата битка и в началото на четвъртия фрейм, получавайки удобна маса за конструиране на брейк, който завърши на 76 точки. Така на почивката Робъртсън имаше комфортна преднина от 3-1 части.

Веднага след паузата Ракетата оплете конците с пропуск за ъгловия джоб, но получи нова възможност и наниза брейк от 60 точки. Той пропусна черната и Нийл се върна на масата в търсенето на нужните му три снукъра, но беше отказан с шот то натинг на противника си.

Световният шампион за 2010 година поведе с 44 точки в шестата партия, но не успя да развие групата червени и избра сейфти. Англичанинът пропусна при стрелба от дистанция, остави лесна червена за средния джоб и малко след това се отказа от търсене на нужните му два снукъра.

Робъртсън получи мишена за горния десен джоб след кратко надиграване на старта на седмия фрейм и след серия от 77 точки се изстреля напред в резултата с 5-2 части.

О'Съливан поведе с 44-23 точки в последната партия за първата сесия, но при пет останали червени топки се затвори за комбинация с цветна топка. Той добави нова малка серия и спечели партията на теория, за да се измъкне от снукър малко след това и да намали пасива си на 3-5.

Вечерната сесия започва в 21.00 часа българско време. Играе със във формат 9 от 17 партии.