Рони О'Съливан победи Дейвид Гилбърт с 10-7 в мач от първи кръг на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Гилбърт започна втората сесия много надъхано, с брейк от 60 точки, а малко след това разчисти масата, за да съкрати своя пасив на 4-6.

Ракетата стартира със серия от 41, но след опит да разпръсне групата червени, нямаше продължение. Той изигра слаб сейфти шот и позволи на своя противник да дръпне с шест точки, при две останали червени топки. Рони получи фрийбол, разчисти до синя включително и възстанови аванса си от три партии.

Най-после петкратният световен шампион успя да постигне и сенчъри брейк в двубоя, нанизвайки 101 поредни точки, с които дръпна с 8-4 части.

Гилбърт поведе с 32 точки в следващата партия, при само една останала червена топка на масата и двамата състезатели се впуснаха в надлъгване, спечелено от аутсайдера: 5-8.

След кратката почивка О'Съливан дръпна в точките, но изпусна инициативата и беше наказан с брейк от 61 на своя противник.

Ракетата започна с малка серия след това, за да добави халф-сенчъри брейк от 51 точки, с който се доближи на само една партия от победата.

"Синът" не фермера отговори с халф-сенчъри брейк от 71 точки, завършил с пропуск по средния джоб, а интересното е, че Рони не пожела да излезе в търсене на необходимия му един снукър.

Рони получи възможност в следващия фрейм и не я пропусна, затваряйки мача с поредица от 72 точки. Така на осминафиналите той ще играе с Бари Хоукинс или Жан Анда.