Марко Фу се класира за четвъртфиналите на световното първенство по снукър, побеждавайки Нийл Робъртсън с 13-11 фрейма в един от трилърите на турнира.

Първата щека на Хонконг сътвори нов обрат, тъй като изоставаше с 1-4, 8-10 и 10-11, но за пореден път демонстрира силния си характер. Припомняме, че азиатецът оцеля в първи кръг срещу Лука Бресел, макар да губеше с 1-7 и 8-9.

Снощното доиграване на мача между Фу и Машината от Мелбърн започна при равенство 8-8 и австралиецът отвори разлика от две партии, но Марко изравни след серии от 78 и 115 точки.

21-ият фрейм се оказа изключително напрегнат и дълъг като времетраене. И двамата майстори бъркаха елементарни за своите стандарти топки, излизаха от позиция и логично черната трябваше да определи победителя. Фу я пропусна за жълтия джоб, заложи я за него и след вкарването й блондинът даде воля на емоциите си, удряйки няколко пъти по масата и викайки мощно "Come on".

И това не помогна на световния шампион за 2010 година, защото той не се записа до края на мача. Робъртсън имаше своите шансове да вкара мача в пълен формат, но в 24-ия фрейм Фу си върна и спечели партията по черната топка, за да се класира за четвъртфиналите.

Там негов противник ще бъде световният шампион Марк Селби, с когото двамата играха на полуфиналите миналата година. Тогава Веселяка от Лестър спечели със 17-15. Двамата са изиграли общо 17 мача, в които Селби има 12 успеха, срещу пет за Фу. Това ще бъде и вторият им мач на световни първенства.