Петкратният световен шампион по снукър Рони О'Съливан е първият финалист на втория по сила турнир в календара UK Championship, побеждавайки Стивън Магуайър с 6-4 в интересен полуфинален сблъсък.

Ракетата наниза 61 поредни точки в първата част и се пребори за фрагментарния втори фрейм, след което нанесе още два удара с халф-сенчъри брейкове от 54 и 64 точки за аванс от 4-0.

След кратката почивка шотландецът заигра по-освободено и не само успя да се разпише, но и притисна своя опонент. "Он Файър" взе петата част и добави брейк от 91, но петкратният победител в надпреварата записа стотачка от 111 точки и поведе с 5-2.

Магуайър не беше казал последната си дума и се доближи само на фрейм зад англичанина, благодарение на серия от 51 и чудесен сенчъри брейк от 129 точки. Стивън получи шанс и в следващата част, но Рони наниза серия от 63, за да запише 17-ата си победа в 21 мача с този съперник.

За Ракетата това е седмо участие на финала, като той е губил мача за титлата на UK Championship само веднъж - миналата година срещу Марк Селби (7-10). 

Тази вечер е вторият полуфинал, в който един срещу друг ще излязат Райън Дей и Шон Мърфи. В досегашните 21 мача между тях Мърфи води с 13:8 победи. Англичанинът е победител в турнира от 2008 година.