Марк Уилямс води с 15-10 на Джон Хигинс във финала на световното първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Днешната трета сесия започна изцяло под диктовката на уелсеца, който спечели първите четири партии с цели пет халф-сенчъри брейка от 61, 56, 69, 56 и 52 точки и се изстреля напред в резултата със стряскащото 14-7. Интересното е, че във въпросните четири фрейма шотландецът постигна общо едва 31 точки.

Хигинс обаче се отпуши след кратката почивка, когато сложи край на серия от седем поредни партии в актива на неговия съперник. Четирикратният световен шампион записа халф-сенчъри брейк от 67 точки, а малко след това осъществи истинска "кражба", защото левичарят постигна брейк от 65, но Джон го наказа с поредица от 72 и спечелване на фрейма по черна топка.

Следващата партия се оказа опит за максимален брейк и въпреки сгрешената червена топка за горния десен джоб, Хигинс постигна 80 поредни точки и вече се доближи на четири партии от своя опонент.

Уилямс поведе с 50-8 точки в последната партия за сесията, когато сбърка черна топка от сравнително добра позиция, но Джон заложи червена за същия джоб. Марк нямаше нужда от втора покана и довърши започнатото, за да поведе с 15-10. Доиграването е тази вечер от 21.00 часа българско време, като уелсецът се нуждае само от още три фрейма, за да грабне третата си световна титла и рекорден в историята на снукъра чек от 425 000 паунда.