Трикратните световни шампиони по снукър Марк Селби и Марк Уилямс отпаднаха от тазгодишното първенство в "Крусибъл" и станаха поредните големи имена, които напускат надпреварата. Преди тях отпаднаха Рони О’Съливан, елиминиран от първия аматьор на световно, Шон Мърфи и Марк Алън.

Двамата са шампионите в "Крусибъл" от последните три сезона, което означава, че Шефийлдският театър ще има нов крал. Уилямс е победител от 2000, 2003 и 2019 г., а Селби 2014, 2016 и 2017 г.

Веселякът от Лестър загуби от квалификанта Гари Уилсън с 10:13. Той изоставаше с 3:5, а после и със 7:9, но успя да изравни резултата 10:10. Това се оказа последният спечелен фрейм от Селби, който загуби три поредни и отпадна.

Англичанинът беше големият фаворит в долната половина на схемата след отпадането на Рони О’Съливан. Сега там остават Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей, които играят помежду си, както и двукратният финалист Али Картър.

Шампионът Уилямс отстъпи пред англичанина Дейвид Гилбърт с 9:13. Той имаше тежък ден, като след първата сесия изоставаше с 3:5 и се оплака от болки в гърдите. Уелсецът дори посети болница, за да се консултира с лекар дали може да играе, но все пак се върна в "Крусибъл". Уилямс реализира брейкове от 86 и 101 точки, но не успя да се доближи много до 16-ия поставен Гилбърт, който впечатли с брейк от 139 точки.

"Сякаш ме пронизваха в сърцето, изплаших се, защото за пръв път имам болки в гърдите. Не знаех какво се случва, но за щастие не е проблем със сърцето. Все пак, когато се прибера вкъщи ще мина пълни прегледи", каза Уилямс, цитиран от „Дневник”.

Във фазата на четвъртфиналите Гилбърт ще се изправи срещу победителя от мача Бари Хоукинс и Кайрън Уилсън.