Дебютантът в "Мастърс" Ян Бинтао поднесе голямата изненада в 1-вия кръг на най-престижния снукър турнир извън ранкинг системата, като победи световния номер две Нийл Робърстсън с 6-5.

Срещата продължи повече от 4 часа и бе изключително вълнуваща и драматична. Пълният формат от 11 партии беше изпълнен, а единственият момент, когато Гръмотевицата от Мелбърн изостана в резултата бе именно в последния фрейм.

Преди почивката Робъртсън дръпна с 3-1 и изглеждаше, че контролира събитията на масата. След паузата обаче 20-годишният китаец демонстрира добра игра и докара нещата до 3-3.

В следващите два фрейма австралиецът отново дръпна в резултата и направи 5-3 в негова полза, но с два прекрасни халф-сенчъри брейка от 65 и 51 точки Ян Бинтао се добра до 5-5 и се стигна до решителна партия.

Във фрейм номер 11 не видяхме голяма точкова серия, но с общ резултат 16-54 китаецът се добра до първата си победа на "Мастърс" и вече е на 1/4-финал в турнира.

Там той ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между Марк Селби - Стивън Магуайър, които играят тази вечер от 21:00 часа.