Джон Хигинс победи Дейвид Гилбърт с 6-4 и се класира на финала на "Мастърс".

Вълшебникът от Уишоу се класира на тази фаза за първи път от 15 години. Там той ще се опита да спечели турнира за трети път през кариерата си, а негов съперник ще бъде абсолютният дебютант на "Мастърс" Ян Бинтао. По-рано през деня китаецът победи миналогодишния шампион Стюърт Бингам с 6-5.

Срещата започна обещаващо за Ядосания фермер и преди почивката той можеше да води с 3-1, но допусна някои глупави грешки, които Джон наказа и в крайна сметка резултатът стана 2-2.

Във фрейм номер пет Хигинс направи сенчъри брейк от 107 и за първи път в срещата успя да излезе напред в резултата.

Серия от 55 се оказа достатъчна и в следващата партия и Джон се откъсна с два фрейма напред.

Гилбърт успя да постави големия шампион под напрежение, като сведе нещата до 4-4, но Хигинс демонстрира голямата си класа и взе последните две партии, с което оформи и крайния резултат от 6-4.

След срещата щастливият победител заяви, че това е била най-слабата му игра през целия турнир до момента.

"Много съм щастлив. Това беше най-лошият ми мач по време на турнира и съм щастлив, че изобщо победих. Не помня някога да съм играл добре на полуфинал тук, но това със сигурност беше най-лошият от всички", каза Хигинс.

Финалът е днес(неделя), като форматът на двубоя е 10 от 19 и ще се изиграе в две сесии. От 15:00 часа Хигинс и Ян Бинтао ще изиграят 8 фрейма, а остатъкът от мача ще бъде довършен от 21:00 часа българско време