Световният шампион по снукър Рони О'Съливан започна защитата на титлата си в "Крусибъл" с категорична победа над Марк Джойс с 10-4 фрейма.

Ракетата започна разсеяно двубоя, но с няколко малки серии излезе напред в резултата. Марк Джойс отговори с брейк от 58 точки и успя да изравни, но до първата почивка Рони направи още две добри серии(63, 58) и дръпна с 3-1.

Джойс отново се закачи за мача с брейк от 66, но Ракетата не допусна своя опонент да го застраши повече и първата сесия завърши при 6-3 в полза на О'Съливан.

Във вечерния сеанс Рони даде само един фрейм на Марк и оформи крайния резултат от 10-4. Интересното е, че Ракетата направи 3 последователни сенчъри брейка(124, 137, 112) в последните три фрейма от мача, а това се случва едва за 8-ми път в богатата история на турнира.

След успеха О'Съливан не бе особено доволен от играта си и заяви, че не може да си представи как би издържал още 17 дни в турнира.

"Имах прекалено много мисли в главата си и това ми пречеше. Това е първи ден и аз вече се натоварих много. Това мислене ме изхабява. Не знам дали бих издържал още 17 дни. В главата ми бяха грешни неща. Просто трябва да спра да мисля и да играя. Ще опитам в следващите дни да набера малко инерция. Беше много студено в залата и казах на рефера, че замръзвам, но не се оплаквам. Никога няма да ме видите да се оплаквам. Не знам как бих издържал на този студ още 17 дни", завърши в шеговит тон Рони О'Съливан.

В останалите срещи от деня се изигра само по една сесия, а победителите ще бъдат излъчени в утрешния ден.

Ян Бинтао и Мартин Гулд прибраха щеките при резултат 4-4, а Нийл Робъртсън взе солиден аванс срещу Лян Уенбо от 6-3.

Стивън Магуайър пък успя да поведе с 3-0 фрейма на Джейми Джоунс, но въпреки това след приклюването на сесията се оказа изоставащ в резултата и двамата ще доиграят от резултат 4-5.